Commissie Sociale Veiligheid
KV Kinea is een sportieve vereniging waar iedereen in een fijne en veilige omgeving samen kan korfballen op eigen niveau. Zo staat in ons sportieve beleid, maar beleid is niet altijd de praktijk. In de media komen echter soms ook berichten uit diverse clubs, verenigingen of organisaties over grensoverschrijdend gedrag. Je kunt hierbij denken aan pesten, alcohol, drugs, geweld of ongewenste intimiteiten. Vanuit de overheid is daarom besloten dat alle verenigingen, clubs en organisaties actief aan de slag moeten met voorkomen van grensoverschrijdend gedrag. Dit betekent ook voor een sportvereniging als Kinea dat er aan een aantal voorwaarden moet worden voldaan.Het bestuur heeft daarom de commissie Sociale Veiligheid opgericht en gevraagd om zich specifiek te richten op sociale veiligheid en preventie van grensoverschrijdend gedrag.
Wie zitten er in de commissie?
Er is geprobeerd om alle geledingen in de commissie te vertegenwoordigen. De leden zijn:
Wat doet de commissie Sociale Veiligheid?
Vanaf januari 2024 is iedere sportclub wettelijk verplicht om een actief preventiebeleid te hebben ten aanzien van preventie van grensoverschrijdend gedrag. Dit betekent dat er moet worden voldaan aan een aantal voorwaarden, te weten:
Om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen heeft de commissie op verzoek van het bestuur een voorstel gemaakt ten aanzien van algemene huisregels (zie ‘huisregels’ ) en een gedragscode (zie ‘gedragscode’ ). In de komende tijd zullen de vrijwilligers worden geïnformeerd over de gedragscode en het aanvragen van de VOG’s, te beginnen met de vrijwilligers die zich inzetten voor de jeugd.
Een meer langere termijn taak van de commissie is om sociale veiligheid op verschillende manieren onder de aandacht te brengen. De commissie heeft o.a. als taak om gevraagd en ongevraagd het bestuur van advies te voorzien ten aanzien van sociale veiligheid.
Een ander onderdeel van het preventiebeleid is het aanstellen van een vertrouwenscontactpersoon (VCP). Krijg je toch met ongewenst gedrag te maken, dan kun je dit het beste uitspreken. Het mooiste is als je het kunt zeggen tegen degene die ook het ongewenste gedrag vertoont. Maar het kan zijn dat dit niet helpt of dat je het niet durft. In dat geval bespreek het dan met iemand die je vertrouwt. Dit kan iemand van thuis zijn of van de vereniging. Binnen KV Kinea kun je hiervoor terecht bij onze vertrouwenscontactpersoon (VCP) Aaltsje Holterman.
Wat doet de vertrouwenscontactpersoon?
Als je een probleem hebt, dat je niet kunt of wilt bespreken met iemand van de (bege)leiding of het bestuur, kun je met Aaltsje contact opnemen.
Het probleem kan over pesten, alcohol, drugs, geweld of ongewenste intimiteiten gaan, maar ook over iets anders dat je binnen de groep dwars zit en waarvan je het moeilijk vindt om het te bespreken. Een vertrouwenscontactpersoon is er voor iedereen, dus voor jeugdleden, volwassen leden, vrijwilligers, trainers en ouders.
Schroom niet om contact op te nemen. Je kunt een bericht sturen via vcp@kinea.nl als je wat kwijt wilt of ergens mee zit. Aaltsje neemt dan contact met je op en maakt verder afspraken met je.