• Michiel Gerritsen blikt terug op zijn eerste jaar als trainer/coach bij Kinea/Udiros

  Michiel Gerritsen is nu een jaar trainer/coach bij Kinea/Udiros. Tijd voor een interview. Hoe kijkt hij terug op vorig seizoen en wat zijn de ambities voor het komende seizoen?

  Michiel, je bent nu een jaar coach. Wat valt je vooral op?
  De bereidwilligheid om te veranderen en de positieve manier waarop met veranderingen wordt omgegaan. Ik heb niet eerder een vereniging meegemaakt die zo ontspannen nieuwe uitdagingen aangaat. Voor elke hobbel is er snel een oplossing. Elk succes wordt gevierd.

  Hoe kijk je terug op afgelopen zaalseizoen? Wat waren hoogtepunten? Wat maakt dit team zo fijn om mee te werken?
  Eigenlijk is na de ‘oliebollentijd’ uitgekomen waar we met de drie ploegen vanaf augustus vorig jaar aan hebben gewerkt. Die hele periode is een hoogtepunt wat mij betreft. Dat valt of staat niet altijd met winst of verlies. Echter is handhaving, een kampioenschap en promotie natuurlijk wel iets om trots op te zijn. Het is vooral fijn werken met de groep, omdat iedereen, niemand uitgezonderd, de meerwaarde van de samenwerking ziet. Deelgenoot zijn van een mooi proces wil iedereen wel, maar wanneer dat een individuele positie raakt wil dat nog wel eens schuren. De manier waarop de spelers daar zelf mee omgaan en, nog beter, met elkaar mee omgaan, is best bijzonder.

  Welke doelen had je aan het begin van het seizoen en in hoeverre zijn die behaald?
  Onze doelen stonden vooral in het teken van het elkaar leren kennen. Samen dingen beleven en een start maken voor het helpen realiseren van twee meer toekomstbestendige verenigingen. Daarover mag iedereen erg tevreden zijn wat mij betreft in zo’n eerste seizoen. We hebben weer voor volle tribunes gespeeld en na die tijd in een volle kantine feest gevierd. Oude bekenden zijn terug, nieuwe bekenden sloten zich aan. Mooi man!

  Voor wat betreft korfbal werken we vooral aan vaardigheid en verschillende facetten van het spelletje, die nodig zijn om het verschil te maken tussen winst en verlies. Ook dat gaat best aardig, maar daarin kan je goed zien wie een wat steilere leercurve heeft en wie wat langer nodig heeft om mee te komen.

  Op welke gebieden zie je nog ruimte voor verbetering voor het team? Wat kan jij het team bieden?
  Als speler het eigen maken van (korfbal)vaardigheden kost tijd. Een mindset om het beste uit jezelf te kunnen halen net zo. Om beide te verenigen en volledig ten bate van het team in te zetten is misschien wel het lastigste. In alle drie facetten heb ik nog wel wat in de rugzak om te geven aan onze teams, individuele spelers en de verenigingen als geheel.

  Wat zijn je plannen en doelen voor het komende seizoen. En hoe ga je daar naartoe werken op basis van je ervaringen van het afgelopen jaar?
  We hebben de vaart er momenteel behoorlijk in zitten, waar het de samenwerking aan gaat. Dat willen we zo lang mogelijk vasthouden. Daarvoor hebben we wel, zo is mijn inschatting, nog meer handjes, kennis en kunde nodig. We mogen met z’n allen nog wel wat meer naar buiten treden en/of kijken, zonder onszelf te verliezen. Nu bijvoorbeeld alle ploegen een trapje hoger gaan korfballen brengt dat komend seizoen ook nog meer een sportieve uitdaging met zich mee. Die uitdaging gaan we aan met volle overgave. Ik vind het geweldig om deelgenoot te zijn van dat proces.

 • Michiel Gerritsen in actie als coach. Foto gemaakt door Marco Spelten.